Biz Kimiz?

Âdem aleyhisselamdan Efendimiz aleyhisselatü vesselama; Hz. Ömer radıyallahu anhdan Selahaddin Eyyubi’ye; Haçlılardan, Emevilerden, Osmanlıya, İngilizlere ve İsrail’e gelinceye dek eteklerinde daim merhameti ve zulmü, hicreti ve kaçışı, yaratılışı ve helakı, imanı ve inkârı, boyun eğişi ve isyanı, barışı ve savaşı aynı anda eteklerinde barındıran Filistin başlı başına bir zıtlıklar coğrafyasıdır.

Bunca zıtlığı barındırmasıyla birlikte gerek itikadi gerek coğrafi gerek siyasi ve tarihi olarak alan bazından incelenmesi gerektiği gibi; bütüncül bir yaklaşımla da ele alınması gerekmektedir.

Yirminci yüzyılın en karmaşık konularından biri olan Filistin topraklarındaki yerleşim ve işgal meselesi özellikle yüzyılın ikinci yarısından sonra bölgesel bir sorun olmaktan çıkıp bir rekabet haline gelmiş; geçtiğimiz asırlardan günümüze kalan en önemli çalışma alanlarından olmuştur.

Beytülmakdis İlmi Araştırmalar Merkezi (Biamer)’de bu çalışma alanlarını Müslüman kimliği ile genişletmek amacıyla uzun çalışmalar sonucunda kurulmuştur.